Sonntag, 6. Dezember 2009

Pinot Noirs all over the world

Last months tasting club theme was Pinot Noir all over the world. As one can suppose all wines were really gorgeous, well structured and first of all purely elegant.

1. Vosne Rommanée 1er Cru 2004 from Domaine René Engel - delicious - €50
bright brick red with orange reflexions, slightly watery edge, elegant berry fruit, smokey peppery spice, bit licorice on the nose, very spicy on the palate with gorgeous length, very good balance of tannins and acid, gets better and better with more O2, lingering and multilayered.

2. Pinot Noir 2004 from Quartz Reef - very good - €37
bit darker brick red as 1, hints of cassis, fruit forward style, spices on the nose, fresh fruity and good acid structure on the palate, bit strawberry, good length, forrest fruits, raspberry, with more O2 the wine lingers more and more on the palate, nice complexity of tannin and acid structure.

3. Pinot Noir "P" from Weinhof Fritsch 2002 - very good - €24
smooth flavors, spices but not overly prominent, very good balance and length, fruit forward palate, very smooth on the palate.

4. Pinot Noir Hirsch Vineyard Sonoma 2002 from Littorai - (very good) - €78
bright red, orange-brownish reflexions, small watery rim, bit short, maybe a cork taint ... cork taint verified by the other tasters.

5. Großkarlbacher Burgweg Spätburgunder 2001 from Weingut Knipser - very good/delicious - €25
very light red with orange-brown shades, very spicy and super typical Pinot perfume, extremely good structural balance of tannins and acid, forest fruits, bit underwood, very good length and loads of spices on the palate.

6. Pinot Noir Grand Select 2004 from Weingut Wieninger - delicious/extraordinary - €37
fair crimson color with changeable purple-orange reflexions, super fruity, black and raspberries, loads of spices, wet forest floor, black pepper and licorice, just traceable hints of aniseed, extremely well balanced, genius length. (my favorite!!)

2 Kommentare:

  1. Oh, wer würde nicht bei einem guten Pinot Noir dahin schmelzen. Leider gibt es auch viele schlechte Pinots, und die guten kosten aufgrund des schwierigen Anbaus halt meistens auch eine entsprechende Summe - man siehts ja auch bei deinen angegebenen Preisen. Um solch eine Vekostung bist du daher zu beneiden. Ich such halt weiter nach dem leistbaren Top-Pinot, den wohl jeder Weintrinker gern im Keller hätte. LG JD

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  2. Das Problem in Österreich sehe ich weniger im Anbau als in der Handhabung des Holzeinsatzes. Zuviele feine Pinots sind einfach totgeholzt.

    Die Verkostung war natürlich genial. Die Tasting Clubs haben wir nach der Uni eingeführt, damit wir gemeinsam unser Kostertraining fortführen und dabei auch die Kosten teilen. Denn wer könnte schon solche Weine an einem Abend aufmachen.

    lg Franz

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